[vc_row centered_container=”true” css=”.vc_custom_1549557475363{background: rgba(0,0,0,0.37) url(https://www.papildukaina.lt/wp-content/uploads/2017/04/Papildu-Kaina-Home.jpg?id=1217) !important;background-position: center !important;background-repeat: no-repeat !important;background-size: cover !important;*background-color: rgb(0,0,0) !important;}”][vc_column css=”.vc_custom_1515670422658{background-color: rgba(0,0,0,0.44) !important;*background-color: rgb(0,0,0) !important;}”][vc_icon icon_fontawesome=”fa fa-book” color=”white” size=”lg” align=”center” css_animation=”appear” css=”.vc_custom_1477588142810{margin-bottom: 20px !important;}”][vc_custom_heading text=”Amino rūgštys (BCAA / EAA) kainos, vartojimas ir nauda” font_container=”tag:h1|font_size:46px|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” el_class=”mt0″][vc_custom_heading text=”Informacija vartotojui” font_container=”tag:h3|font_size:24px|text_align:center|color:%23ffffff” use_theme_fonts=”yes” el_class=”fontnormal”][vc_empty_space height=”60px”][/vc_column][/vc_row][vc_row centered_container=”true”][vc_column][vc_empty_space height=”25px”][vc_row_inner][vc_column_inner width=”2/3″][vc_single_image image=”469″][vc_column_text]Geriausiai vartotojų įvertinti amino rūgščių papildai

9
MyProtein BCAA

MyProtein BCAA

MyProtein BCAA Aminorūgštys Maisto papildas skirtas sportuojantiems bei aktyviai gyvenantiems asmenims. Produktas ...

[/vc_column_text][/vc_column_inner][vc_column_inner width=”1/3″][vc_column_text][/vc_column_text][/vc_column_inner][/vc_row_inner][/vc_column][/vc_row][vc_row centered_container=”true”][vc_column][vc_column_text]

BCAA privalumai: šakotosios struktūros amino rūgščių apžvalga

Šakotosios struktūros amino rūgštys (angl. Branched-chain amino acids: BCAA), yra trijų, nepakeičiamųjų amino rūgščių grupė: leucinas, izoleucinas ir valinas.

BCAA papildai dažniausiai naudojami siekiant skatinti raumenų augimą ir padidinti treniruočių efektyvumą. Jie taip pat gali padėti mesti svorį ir sumažinti nuovargį po treniruotės.

Šiame straipsnyje įtraukta visa svarbi informacija apie šakotosios struktūros amino rūgštis ir jų privalumus.

Kas yra BCAA?

BCAA susideda iš trijų nepakeičiamųjų amino rūgščių:

  • Leucino
  • Izoleucino
  • Valino

Šios amino rūgštys sugrupuotos kartu, nes jos yra vienintelės trys amino rūgštys turinčios grandinę, kuri atsišakoja į vieną pusę.

Kaip visos amino rūgštys, BCAA kuria papildomas plyteles, statant baltymą, kurias Jūsų kūnas naudoja proteinų gamybai.

BCAA yra būtinosios (arba nepakeičiamosios) amino rūgštys, nes, kitaip, negu nebūtinųjų amino rūgščių, Jūsų kūnas jų pasigaminti negali. Tuo labiau, yra būtina gauti jas su mityba arba naudojant specialius papildus.

Statistika apie BCAA pasiskirstymą organizme

Visos kartu BCAA amino rūgštys formuoja didžiausią nepakeičiamųjų amino rūgščių sankaupą kūno sandaroje (35–40%) ir sudaro didelę dalį (14–18%) raumenų audinio [1][2][3]. BCAA koncentracija laisvųjų amino rūgščių baseine yra santykinai maža, palyginus su kūno resursais (apie 0.1g/kg arba 0.6–1.2mmol/kg raumenų audinyje[3]), o nevalgius įprasta BCAA koncentracija serume yra 0.3–0.4mM (santykinai aukšta koncentracija, palyginti su visomis kitomis amino rūgštimis, išskyrus glutaminą)[4][5].

Iš pateiktų faktų nesunku suprasti BCAA amino rūgščių svarbą organizmui. Ypač raumenų audiniams, nes juose randama ganėtinai didelė šių amino rūgščių koncentracija. Taigi BCAA yra pagrindinės amino rūgštys raumenyse. Tačiau, kaip jau minėjome straipsnio pradžioje, šios amino rūgštys yra nepakeičiamosios, todėl jų būtina gauti naudojant specialius papildus arba teisingai subalansavus mitybą.

Kalbant apie teisingai subalansuotą mitybą, siekiant gauti kuo daugiau nepakeičiamųjų amino rūgščių, svarbu paminėti, iš kokių maisto produktų mūsų organizmas pasisavina BCAA amino rūgštis. Tai daugiausiai mėsos, žuvies, pieno produktai, kai kurios daržovės, kiaušiniai. Daugiau nepakeičiamųjų amino rūgščių gausite savo racioną papildę gyvulinės kilmės produktais. Iš augalinės kilmės produktų mūsų organizmas amino rūgštis pasisavina ne taip efektyviai.

Kaip veikia šakotosios struktūros amino rūgštys?

Visų pirma, Jūsų organizmas gali naudoti jas proteino blokų kūrimui ir raumenų formavimui [6, 7, 8].

Jos taip pat gali įsitraukti į cukraus kiekio Jūsų kraujyje reguliavimo procesą, saugodamos Jūsų kepenų ir raumenų cukraus sankaupas ir stimuliuodamos Jūsų ląsteles pasisavinti cukrų iš kraujotakos [9, 10, 11, 12].

Be to, BCAA gali padėti sumažinti nuovargį, kurį jaučiate treniruotės metu, sumažindamos serotonino gamybą Jūsų smegenyse [13]. Apie tai plačiau rašysime skyrelyje „Kaip BCAA amino rūgštys gali sumažinti nuovargį treniruočių metu?“

Iš minimų trijų amino rūgščių, leucinas turi didžiausią įtaką Jūsų kūno gebėjimui kurti proteinus raumenyse [9].

Tuo tarpu, izoleucinas ir valinas yra efektyvesni energijos gamybos ir cukraus kiekio kraujyje reguliavimo procesuose. [9, 14].

Taigi akivaizdu, kad trys nepakeičiamosios amino rūgštys – leucinas, izoleucinas ir valinas – dalyvauja daugumoje svarbių procesų, vykstančių Jūsų organizme. Pirmoji paminėta amino rūgštis (leucinas) svarbiausią vaidmenį atlieka proteinų kūrimo procese, vykstančiame raumenyse. Tai itin svarbu, nes proteinai lemia raumenų augimą, o kitos dvi (izoleucinas ir valinas) dalyvauja didinant Jūsų energijos resursus.

Paminėti organizme vykstantys procesai ir BCAA amino rūgščių jiems daroma įtaka įrodo jų būtinumą žmogaus organizmui, ypač tų asmenų, kurie aktyviai užsiima sportu. Todėl sporto profesionalų besitreniruojantiems vyrams ir moterims dažnai skiriami BCAA papildai.

BCAA amino rūgščių peptidinių jungčių suardymas ir šio reiškinio rezultatai

Peptidais vadinami amino rūgščių junginiai, besijungiantys peptidinėmis jungtimis. Šie junginiai yra baltymų fragmentai. Peptidus gali sudaryti nuo 2 iki 50 amino rūgščių. Šios jungtys yra itin tvirtos. Dėl to, organizme gali būti suardomos tik veikiant specialiems fermentams. Toliau pateikiame šio proceso (amino rūgščių peptidinių jungčių suardymo) mokslinį aprašymą. Toliau aprašomas procesas vyksta absorbuojant arba, kitaip tariant, virškinant amino rūgštis.

Pradėkime nuo leucino absorbavimo proceso aprašymo. Po to, kai yra nuryjamas, leucinas virškinimo fermentų iš maisto yra katalizuojamas (suardomas) į peptidus arba laisvąsias amino rūgštis. Abi šios medžiagos iš žarnyno patenka į kepenis veikiant atitinkamiems nešėjams. Leucinas patenka į ląsteles per atitinkamą heterodimerinės amino rūgšties nešėją [15], daugiausiai per glycoproteiną CD98, kuris taip pat tarpininkauja izoleucino ir valino, triptofano ir tirozino sunaudojimo procesuose (šakotųjų ir aromatinių amino rūgščių) [16][17].

Amino rūgščių katalizacijos į peptidus ir laisvąsias amino rūgštis svarba yra ta, kad peptidai pasižymi dideliu fiziologiniu aktyvumu ir reguliuoja įvairius biologinius procesus. Pradedant virškinimo procesais ir baigiant aukštosios nervų sistemos reguliavimo procesais.

Šis faktas tik dar kartą įrodo amino rūgščių būtinumą organizmui. Jo aprašymas mums atskleidžia platesnį vaizdą to, kokias funkcijas mūsų organizme atlieka ir kokius cheminius bei biologinius procesus skatina BCAA amino rūgštys. Jeigu jų negaunama pakankamai su maistu, į kasdieninę mitybą turi būti įtraukti BCAA maisto papildai.

Kaip BCAA amino rūgštys gali sumažinti nuovargį treniruočių metu?

Svarbiausios BCAA amino rūgštys gali padėti sumažinti protinį ir fizinį nuovargį.

Tyrimai, atlikti dalyvaujant savanoriams, atskleidžia, kad nuovargio lygis tiems dalyviams, kuriems treniruočių metu buvo duoti BCAA papildai, palyginus su tais, kuriems buvo duotas placebas, sumažėjo iki 15% [18, 19].

Viename iš tyrimų, padidėjęs atsparumas nuovargiui padėjo BCAA grupei treniruotis 17% ilgiau, prieš išsenkant, palyginus su placebo grupe [14].

Kitame tyrime, dalyviams buvo paskirta intensyvi dviračių mynimo treniruotė. Jie buvo paprašyti išgerti gėrimo su BCAA amino rūgštimis arba su placebu. Tie, kurie gėrė gėrimą su BCAA amino rūgštimis, mynė pedalus 12% ilgiau nei placebo grupė [20].

Vis dėlto, ne visuose tyrimuose teigiama, kad sumažėjęs nuovargis lėmė fizinio efektyvumo augimą [18, 19, 21, 22, 23].

Šie tyrimų rezultatai turi mokslinį paaiškinimą, kuris susijęs su mūsų smegenyse vykstančiais cheminiais procesais, tiksliau, – su serotonino gamyba. Toliau – plačiau apie šį procesą.

Pagrindinė su nuovargiu susijusi hipotezė (kuri teigia, kad padidėjusi serotonino koncentracija smegenyse yra susijusi su nuovargio sukėlimu [24][25]) manoma, yra susijusi su teorija, apie tai, kaip BCAA papildai mažina nuovargio efektą [26].

Šios teorijos pagrindas – idėja, kad treniruočių metu išsiskiriantis serotoninas sukelia nuovargio jausmą ir slopinimo efektą. Tai vyksta dėl to, kad aktyviai sportuojant, raumenyse mažėja medžiagų, kurios teikia energiją, o tuo pačiu ir BCAA amino rūgščių.

Tuo tarpu, kai jų trūksta, smegenyse pakyla serotonino lygis. Šis hormonas, kaip jau minėjome, sukelia nuovargio ir slopinimo pojūtį. Tačiau, jeigu organizme treniruotės metu BCAA kiekis bus pakankamas, sumažės seratonino gamyba ir sportuojančiam asmeniui nuovargio ir mieguistumo pojūtis taip pat ženkliai sumažės. Taigi BCAA papildai gali būti skiriami ne tik siekiant treniruočių efektyvumo, bet ir norint, kad sportuojantys asmenys galėtų ilgiau treniruotis, nejausdami nuovargio keliamų simptomų.

Tačiau, kaip pažymi ekspertai, BCAA nuovargio slopinimo efektas labiau pastebimas pradedantiesiems sportininkams. Keliama prielaida, kad jų organizmas dar nepratęs prie intensyvių krūvių, priešingai nei profesionalų organizmas. Tad ir poveikis pirmajai grupei – stipresnis. Tačiau tai nereiškia, kad profesionalams BCAA papildai nereikalingi.

Atvirkščiai, jie būtini tiek pradedantiesiems, tiek pažengusiems sportininkams dėl aukščiau apžvelgtų teigiamų pokyčių, kuriuos šios nepakeičiamos amino rūgštys sukelia žmogaus organizme. Primename minimus pokyčius:

  • Efektyvesnis raumenų auginimo procesas;
  • Efektyvi pagalba organizmo gebėjimui gaminti proteinus;
  • Cukraus kiekio kraujyje reguliavimas;
  • Serotonino kiekio smegenyse normalizavimas treniruotės metu, lemiantis mažėjantį nuovargio pojūtį.

BCAA papildai mažina raumenų skausmą

BCAA papildai taip pat gali padėti sumažinti Jūsų raumenų skausmą po treniruotės.

Iš vienos pusės, BCAA mažina kreatinkinazės ir laktato dehidrogenazės fermentų, kurie dalyvauja pažeidžiant raumenis, kiekį kraujyje. Tai gali padėti pagerinti raumenų atsistatymą ir užtikrinti apsaugą nuo raumenų pažeidimų [27].

Įvairiuose tyrimuose dalyvių buvo prašyta įvertinti jų raumenų skausmo lygį po jėgos treniruotės atlikimo.

Dalyviai, kuriems buvo duoti BCAA papildai, įvertino savo raumenų skausmo lygį kaip 33% mažesnį, negu tų, kuriems buvo duota placebo [28, 29, 30].

Kai kuriais atvejais, tie, kuriems buvo duoti BCAA papildai, taip pat pasiekė iki 20% geresnių rezultatų nei pakartoję tuos pačius jėgos treniruočių testus 24–48 valandomis vėliau [29, 31].

Vis dėlto, efektas gali priklausyti nuo Jūsų lyties ir bendro proteinų kiekio Jūsų pasirinktoje dietoje [28].

BCAA papildai, vartojami prieš arba po jėgos treniruotės gali sumažinti Jūsų treniruotės iššauktą raumenų skausmą. Vis dėlto, rezultatas gali skirtis skirtingiems asmenims.

BCAA papildai gali padidinti raumenų masę

Yra daug žmonių, kurie įsigyja BCAA papildus, siekdami užsiauginti raumenų masę.

Galų gale, tyrimai rodo, kad BCAA aktyvuoja fermentus, atsakingus už raumenų masės auginimą [8].

Kai kurie tyrimai taip pat rodo, kad BCAA papildai gali būti efektyvūs didinant raumenų masę, ypač, jeigu jų sudėtyje yra didesnė leucino dalis nei izoleucino ir valino [32, 33].

Kodėl taip vyksta ir kokiu būdu leucinas padeda auginti raumenų masę? Mokslininkai ištyrė ir tai. Leucinas geba aktyvuoti proteiną, žinomą, kaip „Rapamycino taikinys“ (angl.: „Target of Rapamycin“ (TOR arba mTOR, kalbant apie žinduolius), kuris stimuliuoja proteinų sintezę. Tuo tarpu, šio proteino slopinimas gali užkirsti kelią leucino sukeliamam anaboliniam poveikiui žiurkių[8] ir žmonių organizmuose [34].

Kodėl sportuojančio žmogaus organizmui tokie svarbūs proteinai ir efektyvi jų sintezė? Proteinai, kitaip tariant baltymai, yra svarbiausia medžiaga sportuojančio žmogaus organizmui. Juk baltymai yra statybinė raumenų medžiaga. Senovėje žmonės, kuriems buvo būtina fizinė ištvermė, stengdavosi kuo daugiau baltymų gauti natūraliu būdu: valgydami mėsos, pieno, žuvies, grūdinių kilmių produktų.

Tačiau vien valgant specialiai subalansuotą maistą ne visada pavyksta gauti pakankamą baltymų kiekį. Štai todėl, tobulėjant medicinos ir farmacijos pramonėms, buvo sukurti maisto papildai, skirti specialiai sportuojantiems asmenims. BCAA papildai ypatingi tuo, kad į jų sudėtį įeina trys svarbiausios aktyviai sportuojantiems žmonėms amino rūgštys: jau ne kartą minėti leucinas, izoleucinas ir valinas.

Kaip jau minėjome šiame skyriuje – efektyviausias raumenų auginimo procese yra leucinas, todėl ir BCAA papildams keliamas reikalavimas optimaliai subalansuoti minėtas amino rūgštis. Tokiu būdu efektyviausiai raumenų auginime dalyvaujantis leucinas turi sudaryti didesniąją papildų sudėties dalį. Optimaliu laikomas toliau pateikiamas santykis: Leucinas : Izoleucinas : Valinas = 2 : 1 : 1.

BCAA gali paskatinti svorio mažėjimą

Šakotosios struktūros amino rūgštys gali padėti išvengti svorio augimo ir padidinti riebalų netekimą.

Iš tiesų, stebėjimo tyrimai parodė, kad tie tyrimo dalyviai, kurie į savo dietą įtraukia vidutiniškai 15 gramų BCAA kiekvieną dieną, gali turėti net iki 30% žemesnę antsvorio ar nutukimo tikimybę, negu tie, kurie vidutiniškai suvartoja 12 gramų per dieną [35, 36].

Vis dėlto, svarbu paminėti ir tą faktą, kad tie, kurie suvartodavo mažiau BCAA taip pat per dieną suvartodavo apie 20 gramų mažiau baltymų, kas taip pat galėjo paveikti rezultatus.

Jeigu Jūs planuojate mesti svorį, BCAA papildai gali padėti atsikratyti nepageidaujamų riebalų kur kas efektyviau.

Patyrę imtyninkai, besilaikantys aukšto baltymų lygio, riboto kaloringumo dietos derinamos su BCAA papildais numetė 1.6 kg daugiau nei tie, kuriems buvo duodami sojų proteinų papildai per 19 dienų tyrimo periodą [37].

BCAA grupė taip pat neteko 0.6% daugiau kūno riebalų nei sojų proteinų grupė, nepaisant vienodo kalorijų suvartojimo ir šiek tiek mažiau baltymų kiekvieną dieną [37].

Kitame tyrime metantieji svorį, kuriems buvo duota 14 gramų BCAA į dieną, neteko 1% daugiau kūno riebalų per aštuonias savaites trukusį tyrimo laikotarpį nei tie, kuriems duoti 28 gramai išrūgų proteinų per dieną. BCAA grupė taip pat pasiekė 2 kg padidėjusios raumenų masės [38].

Taigi BCAA papildai gali sumažinti svorio augimą ir paskatinti jo mažėjimą. Tačiau, reikalinga atlikti daugiau tyrimų, apibrėžiančių ar papildai suteikia papildomos naudos, negu aukšto lygio baltymų dieta.

BCAA papildų dozavimas

Remiantis naujausiais tyrimais, sveikas suaugęs žmogus turėtų siekti suvartoti atitinkamai:

  • Mažiausiai 9 gramus BCAA į dieną moterims;
  • Mažiausiai 12 gramų BCAA į dieną vyrams.

Žmonės, įtraukiantys į savo racioną baltymais turtingą maistą, greičiausiai, neturės būtinybės naudoti papildų.

Vis dėlto, kasdieniai poreikiai gali būti šiek tiek aukštesni sportininkams ir žmonėms, atliekantiems jėgos ir ištvermės treniruotes. Šiais atvejais papildai gali būti naudingi.

Daugelis tyrimų apžvelgia privalumus, kuriuos BCAA papildai teikia besitreniruojantiems individams naudojant papildų dozes, varijuojančias tarp 10–20 gramų BCAA į dieną.

Geriausias laikas vartoti BCAA papildus yra prieš ir/arba po treniruotės. Daugelis žmonių, siekiančių užsiauginti raumenis, vartoja šiuos papildus ryte ir prieš miegą.

Vis dėlto, tai, ar konkretus laikas, pasirinktas papildų vartojimui, lemia jų efektyvumą, nėra pakankamai ištirta.

Kodėl būtent BCAA papildai?

Šiame straipsnyje pateikta nemažai moksliniais tyrimais pagrįstos informacijos, įrodančios, kad BCAA papildai lenkia savo efektyvumu kitus sportininkų vartojamus papildus. Šakotosios struktūros amino rūgščių papildai efektyvesni už sojų ir išrūgų proteinų papildus. Ypač tai pastebima, kalbant apie svorio metimą arba siekį nepriaugti papildomo svorio.

Amino rūgštys dalyvauja daugelyje žmogaus organizmo procesų:

  • medžiagų apykaitoje;
  • auginant raumenis (nes veikia tarsi statybinė baltymų medžiaga);
  • mažinant nuovargio jausmą po treniruotės;
  • mažinant raumenų skausmą;
  • reguliuojant cukraus kiekį kraujyje;
  • BCAA amino rūgštys reikalingos netgi siekiant turėti išpuoselėtus plaukus ir sveiką bei gražią odą.

BCAA amino rūgštys priskiriamos prie nepakeičiamųjų, todėl jų būtina gauti su maistu arba vartojant papildus. Tačiau net ir teisingai subalansuota dieta, paremta dideliu baltymų kiekio suvartojimu, sportuojantiems asmenims negarantuoja pakankamo nepakeičiamųjų amino rūgščių pasisavinimo. Šiuo atveju efektyvesni yra BCAA papildai.

BCAA kainos ir vietos, kur geriausia pirkti internete

[/vc_column_text]

  • Geriausiai įvertinti
  • Populiariausi
  • Pigiausi
[vc_column_text]

Moksliniai šaltiniai

  1. Donald K., et al. Dietary Protein Impact on Glycemic Control during Weight Loss. The American Society for Nutritional Sciences. (2004).
  2. Riazi R., et.al. The total branched-chain amino acid requirement in young healthy adult men determined by indicator amino acid oxidation by use of L-{1-13C}phenylalanine . J Nutr. (2003)
  3. Yoshiharu S., et al. Nutraceutical Effects of Branched-Chain Amino Acids on Skeletal Muscle. The American Society for Nutritional Sciences. (2006).
  4. Ahlborg G., et al. Substrate turnover during prolonged exercise in man. Splanchnic and leg metabolism of glucose, free fatty acids, and amino acids . J Clin Invest. (1974)
  5. Wahren J., et al. Effect of protein ingestion on splanchnic and leg metabolism in normal man and in patients with diabetes mellitus . J Clin Invest. (1976)
  6. Kimball SR., et al. Signaling pathways and molecular mechanisms through which branched-chain amino acids mediate translational control of protein synthesis. J Nutr. (2006)
  7. Rennie MJ., et al. Branched-chain amino acids as fuels and anabolic signals in human muscle. J Nutr. (2006)
  8. Blomstrand E., et al. Branched-chain amino acids activate key enzymes in protein synthesis after physical exercise. J Nutr. (2006)
  9. Doi M., et al. Isoleucine, a potent plasma glucose-lowering amino acid, stimulates glucose uptake in C2C12 myotubes. Biochem Biophys Res Commun. (2003)
  10. Doi M., et al. Hypoglycemic effect of isoleucine involves increased muscle glucose uptake and whole body glucose oxidation and decreased hepatic gluconeogenesis. Am J Physiol Endocrinol Metab. (2007)
  11. Shimomura Y., et al. Suppression of glycogen consumption during acute exercise by dietary branched-chain amino acids in rats. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo). (2000)
  12. Falavigna G., et al. Effects of diets supplemented with branched-chain amino acids on the performance and fatigue mechanisms of rats submitted to prolonged physical exercise. Nutrients. (2012)
  13. Blomstrand E. A role for branched-chain amino acids in reducing central fatigue. J Nutr. (2006)
  14. Gualano AB., et at. Branched-chain amino acids supplementation enhances exercise capacity and lipid oxidation during endurance exercise after muscle glycogen depletion. J Sports Med Phys Fitness. (2011)
  15. Reynolds B., et al. Amino acid transporters and nutrient-sensing mechanisms: new targets for treating insulin-linked disorders . Biochem Soc Trans. (2007)
  16. Boado RJ, et al. Selective expression of the large neutral amino acid transporter at the blood-brain barrier. Proc Natl Acad Sci U S A. (1999)
  17. Pardridge WM., et al. Neutral amino acid transport at the human blood-brain barrier . Fed Proc. (1986)
  18. Blomstrand E. et al. Influence of ingesting a solution of branched-chain amino acids on perceived exertion during exercise. Acta Physiol Scand. (1997)
  19. Portier H., et al. Effects of branched-chain amino acids supplementation on physiological and psychological performance during an offshore sailing race. Eur J Appl Physiol. (2008)
  20. Mittleman KD., et al. Branched-chain amino acids prolong exercise during heat stress in men and women. Med Sci Sports Exerc. (1998)
  21. van Hall G., et al. Ingestion of branched-chain amino acids and tryptophan during sustained exercise in man: failure to affect performance. J Physiol. (1995)
  22. Kephart WC., et al. Post-exercise branched chain amino acid supplementation does not affect recovery markers following three consecutive high intensity resistance training bouts compared to carbohydrate supplementation. J Int Soc Sports Nutr. (2016)
  23. Petey Mumford., et al. Effects of sub-chronic branched chain amino acid supplementation on markers of muscle damage and performance variables following 1 week of rigorous weight training. J Int Soc Sports Nutr. (2015)
  24. Blomstrand E., et al. Administration of branched-chain amino acids during sustained exercise–effects on performance and on plasma concentration of some amino acids. Eur J Appl Physiol Occup Physiol. (1991)
  25. Ament W., et al. Exercise and fatigue. Sports Med. (2009)
  26. Davis JM., et al. Serotonin and central nervous system fatigue: nutritional considerations . Am J Clin Nutr. (2000)
  27. Blomstrand E. A role for branched-chain amino acids in reducing central fatigue . J Nutr. (2006)
  28. Coombes JS., et al. Effects of branched-chain amino acid supplementation on serum creatine kinase and lactate dehydrogenase after prolonged exercise.  Sports Med Phys Fitness. (2000)
  29. Leahy DT., et al. Branched-chain amino Acid plus glucose supplement reduces exercise-induced delayed onset muscle soreness in college-age females. ISRN Nutr. (2013)
  30. Shimomura Y., et al. Branched-chain amino acid supplementation before squat exercise and delayed-onset muscle soreness. Int J Sport Nutr Exerc Metab. (2010)
  31. Howatson G., et al. Exercise-induced muscle damage is reduced in resistance-trained males by branched chain amino acids: a randomized, double-blind, placebo controlled study. J Int Soc Sports Nutr. (2012)
  32. Gee TI., et al. Branched-chain amino acid supplementation attenuates a decrease in power-producing ability following acute strength training. J Sports Med Phys Fitness. (2016)
  33. Mero A. Leucine supplementation and intensive training. Sports Med. (1999)
  34. Wandrag L., et al. Impact of supplementation with amino acids or their metabolites on muscle wasting in patients with critical illness or other muscle wasting illness: a systematic review. Journal of Human Nutrition and Dietetics (2014)
  35. Wang X., et al. The mTOR pathway in the control of protein synthesis . Physiology (Bethesda). (2006)
  36. Qin LQ., et al. Higher branched-chain amino acid intake is associated with a lower prevalence of being overweight or obese in middle-aged East Asian and Western adults. J Nutr. (2011)
  37. Yan-Chuan Li., et al. The Ratio of Dietary Branched-Chain Amino Acids is Associated with a Lower Prevalence of Obesity in Young Northern Chinese Adults: An Internet-Based Cross-Sectional Study. Nutrients. (2015)
  38. Mourier A., et al. Combined effects of caloric restriction and branched-chain amino acid supplementation on body composition and exercise performance in elite wrestlers. Int J Sports Med. (1997)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

[wpml_language_selector_footer]

PapilduKaina.lt yra nešališkas maisto papildų informacijos šaltinis, suteikiantis galimybę visiems vartotojams vertinti ir palikti atsiliepimus apie jų naudotus papildus.

 

Atsakomybės apribojimas: Atsiliepimai rasti šioje svetainėje yra tik vartotojų subjektyvi nuomonė ir nebūtinai atspindi produkto kokybę.

 

Kai kuriuos nuorodos esančios šioje svetainėje yra reklaminio tipo arba į partnerių svetaines, uždirbančios svetainės savininkui ir darbuotojams komisinius bei padedančios išlaikyti svetainę. Bet tai jokiu būdu neįtakoją atsiliepimų apie produktų kokybę.

 

PapilduKaina.lt dalyvauja Amazon EU Associates programoje, suteikiančios galimybę svetainėms užsidribti iš reklamos ir nuorodų į Amazon.co.uk/Amazon.de.

 

Dėmesio: Kainos, pateikiamos šioje svetainėje, gali skirtis nuo kainos pateikiamos gamintojo puslapyje, kurios nuolat keičiasi.

 

© 2015-2020 PapilduKaina.lt. Visos teisės saugomos. Privatumo Politika / Atsakomybės Apribojimas

PapilduKaina.lt
Logo
Register New Account
Shopping cart